Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből

Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona könyve: Emlékeim - Deák Ferenc politikai és magánéletéből | könyv borító

[limit_content length=”400″] A magyar first lady emlékei, a századforduló nagyasszonyának vallomása.A költő látnok is, apám oly igaz költő volt. Mert borzasztó azt hinni, hogy annyi szenvedés után remény nélkül kelljen meghalnia. Deák eljött ismételve, de akkor már, midőn másodszor jött, nem ismert meg apám senkit, s mind aggasztóbb lett a baj. Elköltözött ama hazába, hol megszűnik a gond. Nagyon szerettem őt, és elszorult szívem elgondolva: hogy most fagyos hideg borult szerető szívére, mély álmaira. Vörösmarty Mihály leánya, Vörösmarty Ilona (18461910), a legkiválóbb, legelőkelőbb magyar hölgyek egyike, ahogy írták róla 1900-ban, 1867-ben feleségül ment Széll Kálmánhoz, aki 1899 és 1903 között Magyarország miniszterelnöke volt, Bánffy Dezső utódja. A first lady emlékirata nem elsősorban politikai visszaemlékezés, még csak nem is családi krónika elsőrenden, hanem az apátlanság története. Édesapja halála után ugyanis Deák Ferenc, a haza bölcse lett a gyámapja, aki Vörösmarty Mihály legjobb barátja volt. Az ő pályafutásának háttértörténete erősen felsejlik a sorok között, ezáltal a visszaemlékezés remek társadalmi tabló Magyarország történetéről, a kiegyezés és a monarchia időszakáról, miközben részletes beszámoló egy tehetséges ifjú hölgy mindennapjairól, aki Andrássy Gyula, Lónyay Menyhért, Tisza Kálmán, Apponyi György társaságában élte hétköznapjait, és akinek Deák Ferenc volt a példakép, a mentor, az apakép. Esküvőm szeptember közepén volt, s december elején, kérelmemre, fölmentünk Pestre. Hat hétig maradtunk, s gyámapám naponként eljött hozzánk több órára, kik anyámnál és bátyámnál laktunk, de az estéket többször a Körben tölté. Deák Ferenc 1868-ban jött először Rátótra, s ezentúl ott tölte az országgyűlési szünidőket, hetvenhárom nyarán volt ott utoljára. [/limit_content]

A Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből című könyv egy 2017-ban megjelent, 144 oldalból álló, Történelem, Életrajzok kategóriájú könyv, melyet Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona írt és a Szépmíves Könyvek adja ki a 9786155662270 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből PDF, Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből PDF letöltés, Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből ePUB, Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből ePUB letöltés, Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből Mobi, Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona további könyvei

Szépmíves Könyvek kiadó további könyvei

Történelem, Életrajzok kategóriájú könyvek

2017-ban megjelent könyvek

144 oldalas könyvek

9786155662270 ISBN-számú könyvek

Összes könyv