Szelke László: A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai

Szelke László könyve: A Gresham a nácik ellen - Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai | könyv borító

[limit_content length=”400″] A budapesti Lánchíd pesti hídfőjénél álló Gresham-palotát mindannyian jól ismerjük – legalábbis kívülről. De tudjuk-e, miféle titkokat rejtett egykor az impozáns épület?Szelke László izgalmas és olvasmányos nyomozása, A Gresham a nácik ellen a 19. századtól a második világháborúig kíséri nyomon a mai luxusszálloda fordulatos történetét. A százarcú épület a kezdetektől a történelem fősodrában állt. Elődje, a Nákó-palota magánházként olyan hírességek lakhelye volt, mint a Lánchíd tervein dolgozó Clark Ádám vagy a Széchenyi István életnagyságú portréját festő Barabás Miklós, a század végén pedig a Gresham életbiztosító társaság székhelyéül szolgált. Miután a 20. század elején szecessziós stílusban újjáépítették, a pezsgő kávéházi élet meghatározó színterévé, haladó értelmiségiek találkahelyévé avanzsált. Ahogy a Horthy-rendszer idején egyre fogyott a levegő, úgy vált a Gresham-palota az ellenzéki politika, a szellemi ellenállás, a mind rendszerkritikusabb kabarék otthonává – a második világháború idején pedig a titkos diplomácia és az embermentés megkerülhetetlen központjává. Náciellenes művészek, újságírók, tudósítók, attasék, hírszerzők, kémelhárítók, kettős, sőt hármas ügynökök fordultak meg a falai közt, és itt működött többek közt a liberális párt pesti klubja, illetve a szabadelvű Esti Kurir című napilap szerkesztősége. A könyv lapjain a kor olyan meghatározó figurái tűnnek fel, mint Szent-Györgyi Albert és Herczeg Ferenc, Szekfű Gyula és Raoul Wallenberg, de megismerkedhetünk a budapesti könyvhét alapítójával, a bátor embermentő Supka Gézával, a zsidótörvények kíméletlen kritikusával, Rassay Károllyal vagy a Pódium Kabarét vezető Békeffi Lászlóval, aki az angol titkosszolgálattal is kapcsolatban állt.Tények és legendák, törvénytisztelők és provokátorok, hősök és áldozatok – A Gresham a nácik ellen a történelem legrejtettebb kulisszái mögé kalauzolja olvasóját. SZELKE LÁSZLÓ 1975-ben született. Egyetemi adjunktus, 2013-ban szerzett doktori fokozatot, jelenleg a piliscsabai Művelődési Információs Központ és Könyvtár igazgatója. 19?20. századi magyar és egyetemes történelmet tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. [/limit_content]

A A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai című könyv egy 2016-ban megjelent, 232 oldalból álló, II. világháború, Történelem Magyar történelem kategóriájú könyv, melyet Szelke László írt és a Jaffa Kiadó adja ki a 9786155609282 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Szelke László: A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Szelke László: A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai PDF, A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai PDF letöltés, Szelke László: A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai ePUB, A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai ePUB letöltés, Szelke László: A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai Mobi, A Gresham a nácik ellen – Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Szelke László további könyvei

Jaffa Kiadó kiadó további könyvei

II. világháború, Történelem Magyar történelem kategóriájú könyvek

2016-ban megjelent könyvek

232 oldalas könyvek

9786155609282 ISBN-számú könyvek

Összes könyv