Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló

Pallavicini-Andrássy Borbála könyve: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak - Kitelepítési és 1956-os napló | könyv borító

[limit_content length=”400″] Ezt csak ember bírja ki ökör belepusztult volna.Gróf Andrássy Tivadar és Zichy Eleonóra lányai, Ilona, Borbála, Katalin és Klára politikailag elkötelezett, művészetpártoló, gazdag családban születtek. Gyerekkorukat tiszadobi, tőketerebesi kastélyukban vagy a budai palotájukban töltötték. Saját vadászterületükön nyaraltak. Minden megadatott nekik: dajka, nevelőnő, szobalány, háziorvos, szakács, komorna. Házhoz járó magántanárok keze alatt több nyelven beszélő, művelt, sportkedvelő kisasszonyokká lettek. A családban mindenki naplót vezetett. Ilona nemrégiben előkerült jegyzetei vagy Katinka, a vörös grófnő emlékiratai beszédesebbek, mint a legprecízebb történészi szakmunkák. Fennmaradt írásaik, leveleik azonban nemcsak kordokumentumként értékesek, hanem szépírói tehetségről is tanúskodnak, és ebben kétségkívül Borbáláé az elsőség.Borbála naplója két időszak krónikája: az első rész az 1951 májusa és 1953 októbere közti történéseket rögzíti, amikor az asszonyt minden vagyonától megfosztva kitelepítik a Tisza menti Besenyszög közelében levő Fokoru-puszta egyik tanyájára. Pallavicini-Andrássy Borbála akkor már özvegy, és négy felnőtt gyerek anyja. Hamar alkalmazkodik a szerény körülményekhez, baromfit nevel, kertet művel, segít a tanyasiaknak, és felszabaduló idejében ír, mesél a puszta életéről, arisztokrata sorstársairól és kuláknak bélyegzett házigazdáiról. Megtapasztalja, hogy a boldogság fogalma relatív. A második rész 56-os napló. A forradalmat megelőző időszak benyomásainak ismertetése, a forradalom eseményeinek lázas krónikája. Borbála egyik fia a néphadsereg tisztje lett, 1956 végén a parlament utasítására ő hozta fel Budapestre Mindszenty hercegprímást. Nagy árat fizetett érte. Borbála négy gyerekéből kettő élte túl a nehéz időket. Ő maga kibírta ép elmével. Ökör belepusztult volna [/limit_content]

A A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló című könyv egy 2016-ban megjelent, 344 oldalból álló, Irodalom Szépirodalom Próza Magyar irodalom Regények Történelmi Történelem, Történelmi Magyar történelem kategóriájú könyv, melyet Pallavicini-Andrássy Borbála írt és a Európa Könyvkiadó adja ki a 9789634055501 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló PDF, A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló PDF letöltés, Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló ePUB, A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló ePUB letöltés, Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló Mobi, A lelkünkhöz nem nyúlhatnak – Kitelepítési és 1956-os napló Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Pallavicini-Andrássy Borbála további könyvei

Európa Könyvkiadó kiadó további könyvei

Irodalom Szépirodalom Próza Magyar irodalom Regények Történelmi Történelem, Történelmi Magyar történelem kategóriájú könyvek

2016-ban megjelent könyvek

344 oldalas könyvek

9789634055501 ISBN-számú könyvek

Összes könyv