Nóvé Béla: Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban

Nóvé Béla könyve: Patria nostra. '56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban | könyv borító

[limit_content length=”400″] Az 1956-os forradalom leverése után az újabb kutatások szerint közel húszezer magyar kamasz ment felnőtt kísérő nélkül Nyugatra, köztük vagy ötszáz tizenéves fiú, akiknek többsége lelkesen részt vett a harcokban, majd pár évi hányódás után légiósnak állt és csakhamar a háborgó Algériában találta magát. Sorsuk sokféleképpen alakult. Volt, aki eltűnt, megsebesült, elesett vagy dezertált, majd nem kevés viszontagság árán hazatért, hol sokukra a kommunista rendőrállam zaklatása és börtöne várt, vagy a besúgók pária-léte egy fél életen át. Mások húsz, harminc évig szolgáltak a francia trikolór és a Légió zöld-vörös zászlaja alatt Algériában, Korzikán, Csádban, Tahitin és sok más állomáshelyen. Ma, jóval túl a hetvenen, veteránotthonokban, magányosan vagy családjuk körében élnek szerte a nagyvilágon. A szerző az ő sorsukat követi nyomon megannyi bizarr és torokszorító epizódon át. Azokét, akiket kiterjedt itthoni és franciaországi kutatás nyomán sikerült azonosítania. (Az ötszázból 269-et!) Közülük is főként azon tucatnyi veterán életútját tárja fel személyes közelségből, akik leszerelve Provence-ban és Korzikán telepedtek le, és hatvan év múltán ma is összetartanak. Nóvé Béla kutatásainak eredetiségét az adja, hogy az általa felfedezett veteránkör tagjait öt éven át sikerrel rábírta kollektív emlékezetmunkára, amelynek célja nem csupán a múltbeli események feltárása volt, hanem közös újraértékelése is. Mindebből a könyv mellett egész estés sorskövető dokumentumfilm is született szintén Patria nostra címmel. (Dunatáj, 2016)Mint a szerző kiemeli: az általa megismert maroknyi veterán csupán szerencsés túlélője e sok nehéz próbát kiállt nemzedéknek. Ám még e tisztes kort megért férfiak majd egész élete is a hazavesztés és hazakeresés, az otthontalanság és otthonteremtés erőn felüli küzdelmeivel telt el. Nyugtalan hely- és társkeresésük, úgy tűnik, ma sem ért véget: közülük többen is tervezik, hogy hosszabb időre vagy végleg hazatérnek. [/limit_content]

A Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban című könyv egy 2016-ban megjelent, 508 oldalból álló, 1956 Társadalompolitika, Történelem Magyar történelem 1956 Társadalomtudomány kategóriájú könyv, melyet Nóvé Béla írt és a Balassi Kiadó adja ki a 9789635069880 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Nóvé Béla: Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Nóvé Béla: Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban PDF, Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban PDF letöltés, Nóvé Béla: Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban ePUB, Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban ePUB letöltés, Nóvé Béla: Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban Mobi, Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Nóvé Béla további könyvei

Balassi Kiadó kiadó további könyvei

1956 Társadalompolitika, Történelem Magyar történelem 1956 Társadalomtudomány kategóriájú könyvek

2016-ban megjelent könyvek

508 oldalas könyvek

9789635069880 ISBN-számú könyvek

Összes könyv