Móricz Zsigmond: Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások

Móricz Zsigmond könyve: Asszonyokkal nem lehet vitázni - Lappangó írások | könyv borító

[limit_content length=”400″] “Kedves hely az utca szöglete naplopóknak és az élet tanulmányozóinak.”Irodalmi szenzáció. Az ismeretlen Móricz. Lehet-e egy tollforgató művészről hiteles pályaképet festeni, ha csak részleteiben ismerjük életművét? Nyilvánvaló, hogy a száz százalékos szövegismeret csak megközelíthető ideál lehet, de minél teljesebb, annál hitelesebb az írói profil. Minden bizonnyal másképpen értékeljük alkotói indulását, ha ismerjük lappangó zsengéit – állapítja meg Urbán László irodalomtörténész, a kötet összeállítója. Novellák, karcolatok, publicisztikák, jelenetek, vallomások és nyilatkozatok: megannyi Móricz-arc, megannyi téma: sok-sok tucat hevenyészett, kiadatlan és kötetbe nem rendezett írás. Az időszak a századforduló monarchiájától a világháborún és a Tanácsköztársaságon keresztül a Bethlen-korszak végéig tart, térben a millenniumi Budapesttől Debrecenen át a tündérország Erdélyig, és vissza, az Alföld és Tisza vidékétől a fővárosi lokálokig, színpadokig. A filmről, színházról és irodalomról tett vallomásai, kritikáinak és közéleti tárcáinak egy része egészen a háborús időkig tartó időszakról vallanak, így kiváló képet adnak a Horthy-rendszer utolsó éveiről is. Móriczot gyakran érte a vidékiesség, az elavult tematikusság, az idejétmúlt konfliktusok felelevenítésének vádja: mintha nem is a 20. században élt volna. Az utóbbi időben fellelt írások tökéletesen rácáfolnak erre, minden írónk közt ő mondja a leglesújtóbb kritikát a magyar társadalomról, ő mutatja fel legvérzőbb sebeinket, mégpedig azokon a társadalmi rétegeken, melyeket eddig az egészség, az érintetlen épség illúzióival vettünk körül. Tökéletesen aktuális akkor is, amikor felméri a haladás, a modernizálódás okozta veszteségeket: eltűnt a népviselet, az autentikus népművészet, a népzene, a népszokás, haldoklik a magyar konyha. Móricz művészete bizonyítja, hogy felnövekedett az európai témákhoz, így például hallatlan érzékenységgel ábrázolja az új nagyvárosi “nőtípust”, a mondén, tőzsdéző és morális értékeit pénzre váltó, minden idealizmustól mentes, “felszabadult” nőt.”Nem akkor vagyok magyar író, a magyarság írója, ha vissza akarom kergetni őket az elhagyott útra, cifra szűrbe és a jobbágyságba -, hanem akkor, ha megértem, hogy ma mit akar, és segítségére akarok lenni ebben a magára vállalt új életben. A magyarok, úgy látszik, teljesen ki akarnak költözni Ázsiából – de akkor segítsünk nekik, hogy európai ember lehessen belőlük. Nem múzeumi magyarságot kell megőrizni ebben az életben, hanem élő magyarságot, amelyik méltó tagja legyen a világ kultúrájának.” [/limit_content]

A Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások című könyv egy 2017-ban megjelent, 400 oldalból álló, 20. század, Irodalom Szépirodalom Próza Magyar irodalom Elbeszélések, novellák kategóriájú könyv, melyet Móricz Zsigmond írt és a Szépmíves Könyvek adja ki a 9786155662348 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Móricz Zsigmond: Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Móricz Zsigmond: Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások PDF, Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások PDF letöltés, Móricz Zsigmond: Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások ePUB, Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások ePUB letöltés, Móricz Zsigmond: Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások Mobi, Asszonyokkal nem lehet vitázni – Lappangó írások Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Móricz Zsigmond további könyvei

Szépmíves Könyvek kiadó további könyvei

20. század, Irodalom Szépirodalom Próza Magyar irodalom Elbeszélések, novellák kategóriájú könyvek

2017-ban megjelent könyvek

400 oldalas könyvek

9786155662348 ISBN-számú könyvek

Összes könyv