Kati Marton: A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Kati Marton könyve: A kém - A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja | könyv borító

[limit_content length=”400″] A 60-as években szinte minden este ott ült a Zeneakadémia nagytermében egy hatvan év körüli, hórihorgas, ősz férfi, és alacsony, molett felesége; a budapesti hangverseny látogató közönség jól ismerte őket, legalábbis látásból, mert a szerényen, feltűnés nélkül öltözködő házaspár egyébként nem közeledett senkihez, és nem beszélgetett senkivel sem a szünetekben, aminthogy nem is igen tudta róluk senki sem, hogy kik lehetnek. A mindenkinél szinte egy fejjel magasabb, keskeny arcú, lobogó hajú ősz férfivel, akin jól látszott, hogy alighanem külföldi, a Rákóczi úti járókelők is sűrűn összefuthattak, hiszen naponta végigsétált az Astoria-sarok és az Uránia mozi közötti szakaszon, mivel angol anyanyelvűként, ott dolgozott a New Hungarian Quarterly szerkesztőségében, mint lektor. De azon kívül, hogy amerikai, sokkal többet magyar ismerőseinek többsége sem tudott róla nem úgy a magyar titkosrendőrség, mely holtáig rajta tartotta a szemét. Nem hiába. Noel Field kanyargós pályafutása az amerikai külügyminisztériumban kezdődött, ahol egyre magasabb tisztségeket töltött be, míg a harmincas évek közepén kvéker neveltetéséből fakadó naiv, világjobbító idealizmusától elvakultan mintegy meg nem tért, és titokban hithű kommunistává nem lett Sztálinnak lelkes, odaadó híve, majd végül a szovjet hírszerzés beszervezett kémje. Attól fogva, a titkos nemzetközi kommunista mozgalom katonájaként már csak a vakhit vezérelte: végrehajtott bármilyen feladatot, amit a Párt rábízott. Közben egyszerre volt pártkatona, és idealista emberbarát: egy segélyszervezet vezetőjeként embereket mentett a spanyol polgárháborúban, és aztán a világháború alatt is, Svájcban, de mivel némileg képlékeny volt a lelkiismerete, megbízatásához híven, főleg csak kommunistákat, hogy pártfogoltjai a háború után majd segítsenek hazájukban hatalomra juttatni a kommunizmust, és ennek során sok későbbi kelet-európai vezetőt személyesen is megismert. Sztálin mélységes gyanakvással tekintett minden külföldi kommunistára, ezért amikor 1948-49-ben koncepciós perek sorozatát rendezték a béketáborban, ők lettek a legalkalmasabb bűnbakok, az amerikai Noel Field pedig a régi, megbízható szovjet ügynök, a hű kommunista, Sztálin rajongója, aki oly sokakat ismert a vádlottak közül a vád legalkalmasabb koronatanúja. Fieldd [/limit_content]

A A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja című könyv egy 2016-ban megjelent, 352 oldalból álló, A Rákosi- és Kádár-korszak Társadalompolitika, Történelem Magyar történelem A Rákosi- és Kádár-korszak Társadalomtudomány kategóriájú könyv, melyet Kati Marton írt és a Corvina Kiadó adja ki a 9789631363968 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Kati Marton: A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Kati Marton: A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja PDF, A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja PDF letöltés, Kati Marton: A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja ePUB, A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja ePUB letöltés, Kati Marton: A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja Mobi, A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Kati Marton további könyvei

Corvina Kiadó kiadó további könyvei

A Rákosi- és Kádár-korszak Társadalompolitika, Történelem Magyar történelem A Rákosi- és Kádár-korszak Társadalomtudomány kategóriájú könyvek

2016-ban megjelent könyvek

352 oldalas könyvek

9789631363968 ISBN-számú könyvek

Összes könyv