Deák István: Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt

Deák István könyve: Európa próbatétele - Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt | könyv borító

[limit_content length=”400″] E könyv szerzője 18 éves volt, amikor alig idősebb mentora és az üldöztetésből megmentője, Stollár Béla révén megismerkedett a magyar ellenállási mozgalommal. Stollár mártírhalála Budapesten, 1944 karácsonyán ráébresztette arra, hogy a szembeszállás a megszállókkal igen nagy kockázattal jár nemcsak az ellenálló, hanem a környezete számára is. Vajon mi szolgálja inkább egy nemzet érdekeit, ha ellenáll, és szörnyű veszteségek árán megőrzi a haza becsületét, amint azt a lengyelek tették, vagy ha óvatosan együttműködik a megszállókkal, ahogy Dánia cselekedett? A dán nép, beleértve a zsidókat is, túlélte a háborút. De mi lett volna, ha minden nemzet ezt az utat választja?A könyv alaptétele, hogy az európaiak 1939-ben elkerülhették volna a német agressziót és a hozzá kapcsolódó szovjet terjeszkedést, ha hajlandóak lettek volna szövetkezni egymással. Ehelyett volt, aki előre megadta magát, mások becsületből harcoltak egy kicsit, megint mások szövetségre léptek a nácikkal még akkor is, ha nem a németek ellenségeivel, hanem szövetségeseivel volt elszámolnivalójuk, amint ezt a románok és a magyarok esete példázza. A németek viszonylagos gyengesége folytán Hitler szövetségesei önállóbbak voltak, mint gondolnánk, s ezért a háborús bűntettekért is nagyobb a felelősségük.Nyugat-Európával ellentétben a háborús Közép- és Kelet-Európát többszörös idegen megszállás, polgárháború és etnikai tisztogatás jellemezte. A háború utáni megtorlás során, számos igazságtalanság ellenére is, sok gazember elnyerte méltó büntetését. Az Európai Unió a háború keserű leckéjének köszönheti a létrejöttét. Jövője attól függ, képes-e megőrizni a humanitárius gondolkodást és az európai alapértékeket. [/limit_content]

A Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt című könyv egy 2015-ban megjelent, 276 oldalból álló, II. világháború, Történelem Világtörténelem kategóriájú könyv, melyet Deák István írt és a Argumentum adja ki a 9789634467533 számú ISBN alatt.

Hogyan lehet letölteni?

Amennyiben a Deák István: Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt egy szabadon terjeszthető könyv, a letöltés gombra kattintva különböző formátumokban ingyenesen lementhető, és egy olvasóprogrammal megnyitható (bővebben lent). Ha ez a könyv nem szabad hozzáférésű, vagy nem kaptunk felhatalmazást a terjesztéséhez, úgy oldalunkról jelenleg nem lehet letölteni. (Ebben az esetben csak a könyv adatait jelenítjük meg és kategorizáljuk.)

Milyen formátumokban lehet letölteni?

Többféle formátum közül választhatsz. A legelterjettebb formátum a PDF, az ePUB, és a Mobi.

Példák: Deák István: Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt PDF, Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt PDF letöltés, Deák István: Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt ePUB, Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt ePUB letöltés, Deák István: Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt Mobi, Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt Mobi letöltés.

Ha ezeket a linkeket feltüntettük az oldalon, a könyv a megadott formátumban letölthető. Amennyiben hiányos, vagy nem léteznek a linkek, úgy nincs engedély a letöltéshez, de számos más könyv közül válogathatsz oldalunkon.

Érdekelnek a további könyvek?

Több száz ingyenesen letölthető, szabad hozzáférésű könyv megtalálható az oldalunkon. Az alábbiak lehet, hogy érdekelhetnek:

Deák István további könyvei

Argumentum kiadó további könyvei

II. világháború, Történelem Világtörténelem kategóriájú könyvek

2015-ban megjelent könyvek

276 oldalas könyvek

9789634467533 ISBN-számú könyvek

Összes könyv